Ismét egy kínai hivatalnok bukását idézték elő internetezők bejegyzései, amelyekben egy Kanton (Guangzhou) városi kerületi vezető házainak összértékét 40 millió jüanra (1,4 milliárd forint) taksálták.

A városüzemeltetésért felelős Caj Pint (Cai Bin) a kommunista párt városi fegyelmi ellenőrző bizottsága felmentette tisztségéből, miután bebizonyosodott az internetezők gyanúja: a tulajdonában lévő 22 ház nem származhat a törvényes fizetéséből. Cajnak megtiltották lakhelye elhagyását. A férfi a gyanú szerint nagy összegű kenőpénzeket fogadott el nem csak városüzemeltetői posztján, hanem előző beosztásában is, amikor a kerületi közbiztonsági hivatal helyettes vezetője volt.

A múlt héten az online közösség tagjai a kelet-kínai Tunghsziang (Tongxiang) város közjegyzői irodájának vezetőjét vádolták meg azzal, hogy az egyik általa szervezett üzleti út lényegében egy rákvacsora volt a szomszédos tartományban. Mint kiderült, a vacsora 161 ezer jüanba (5,5 millió forint) került, s a nyomozók azt is megállapították, hogy a Sen (Shen) családnevű férfi éves fizetése húszszorosa beosztottaiénak. Sent leváltották, ellene is eljárás van folyamatban.

Kínában az elmúlt időszakban egyre aktívabbak az internetes “civil aktivisták”, akik előbb-utóbb vizsgálatot provokálnak, a nyilvánosságot kapó ügyek pedig gyakran leleplezésekkel zárulnak. A múlt hónapban nagy port kavart, amikor lebukott egy munkabiztonsági hivatalnok az északnyugat-kínai Senhszi (Shaanxi) tartományban, mert a róla közölt fotók alapján megállapították, hogy legalább 11 rendkívül drága karórája van. Jang Ta-caj (Yang Dacai) ellen vizsgálat indult, lakásán házkutatást tartottak, állásából kitették. 2009-ben egy ingatlanfejlesztésért felelős kelet-kínai tisztviselő úgy bukott le, hogy a róla készült képeken luxuscigarettát szívott. Végül vesztegetés miatt 11 évi börtönbüntetésre ítélték.

forrás MTI