Oroszország, Kína és Irán a NATO legveszélyesebb ellenfelei a kibertérben – írta a Kommerszant című orosz napilap, amely az észak-atlanti szövetség novemberre tervezett hadgyakorlata kapcsán a kiberháborús készülődésekkel foglalkozik.

A Cyber Coalition 2012 elnevezésű hadgyakorlat forgatókönyve szerint két NATO-tagállamot: Magyarországot és Észtországot november 13. és 16. között nagyszabású kibertámadás érné – értesült a tekintélyes politikai-gazdasági lap.
A novemberi NATO-gyakorlat elképzelt agresszora egy afrikai ország, amelynek hackerei egy számítógépes vírussal megzavarják a NATO egyik katonai szállító repülőgépének a fedélzeti műszereit, amely emiatt lezuhan Magyarország területén. A támadás katonai és polgári áldozatokat követel, és ezzel egy időben a hackerek megbénítják Észtország létfontosságú infrastrukturális létesítményeit. A NATO rendkívüli ülésén ezért arról döntenek, hogy a kibertámadás okozta károk megalapozzák a Washingtoni szerződés kollektív védelemről szóló 5. paragrafusának alkalmazását – írja a Kommerszant.

A jól értesültnek számító orosz lap NATO-forrásokból úgy tudja, hogy a szövetség lehetséges kibertéragresszorként Oroszországot, Kínát és Iránt tartja a legveszélyesebbnek.

Az újság utal rá, hogy az Egyesült Államokban hozzáfogtak a támadó jellegű, úgynevezett kiberfegyverek előállításához a fent említett országokkal vagy más államokkal való esetleges összetűzésre felkészülve. A napokban Leon Panetta amerikai védelmi miniszter először figyelmeztetett: “hatékony megelőző intézkedéseket” tesznek, amennyiben az Egyesült Államok nemzetbiztonságát érintő komoly kiberveszélyről szereznének tudomást.

A Kommerszant szerint Moszkva sem marad le a kiberháború lehetőségére való készülődésben. Különösen azóta, hogy januárban Nyikolaj Makarov vezérkari főnök kijelentette: Oroszországnak készen kell állnia a kiberháborúra.

A lap úgy tudja, hogy a napokban az orosz védelmi minisztérium pályázatot hirdetett meg “információs biztonsági kutatásokra”. A tárcát egyebek között az antivírusrendszerek megkerülésének módszerei és eszközei, a hálózati védelmi rendszerek, továbbá az operációs rendszerek védelme érdeklik. A pályázaton olyan orosz állampolgárok részvételét várják, akik “képességgel rendelkeznek és belső ösztönzést éreznek az Orosz Föderáció érdekében végzendő tudományos-műszaki feladatok elvégzésére”. A Kommerszant megjegyzi: pontosan így keresi a Pentagon is a tehetséges hackereket az Egyesült Államokban.

Valerij Jascsenko, a moszkvai Lomonoszov állami egyetem Információs Biztonsági Intézetének igazgatóhelyettese elmondta, hogy Washington és Moszkva a kiberháborúra készülődés közepette annak megelőzését szolgáló, bizalomerősítő intézkedéseket dolgoz ki.

www.kommersant.ru/doc-y/2046919

forrás MTI